|
| Autor | Poruka |
|---|
Dexiv Old member

Broj poruka: 1170 Points: 2238 Datum upisa: 27.11.2008
 | Naslov: x Sre 10 Avg - 23:17 | |
| | Momir :: | | Dexiv :: | | Nemesis :: | Dexiv
pogledaj malo NIIS!!!!!! |
Vidim, pa? Nemojte da se pržite prerano. |
Ti si se posle onog foruma vratio kao neki veliki mag za sve berze i TA šta li? |
Čekao sam zatvaranje Wall Street-a da bih ti odgovorio. Ne, nisam mag za sve berze i/ili TA. Ali mi na raspolaganju stoje malo jači alati nego što je TA, a to su ekonofizički modeli. Nema tu magije, samo znanja. |
|
 | |
Racunarko VIP

Broj poruka: 394 Godina: 33 Localisation: Beograd Points: 1813 Datum upisa: 22.06.2010
 | Naslov: Re: Levijeva distribucija Sre 10 Avg - 23:20 | |
| Ekonofizicki modeli... Jel ti spadas u one "kvarkove" koji su bili uzrok prethodne svetske krize ili ti prvog talasa ove krize? |
|
 | |
Dexiv Old member

| Naslov: Re: Levijeva distribucija Sre 10 Avg - 23:30 | |
| | Racunarko :: | Ekonofizicki modeli... Jel ti spadas u one "kvarkove" koji su bili uzrok prethodne svetske krize ili ti prvog talasa ove krize? |
Pa...Optuživali su fizičare da su generisali tu krizu, što je glupost. Kriza je bila klasicna subprime mortgage, i nije imala nikakve veze sa fizičarima. Ali je činjenica da npr. velike banke ili brokersko-analitičke kuće uglavnom angažuju fizičare za analize, a znaju i zašto. Didije Sorne sa Politehnikuma u Cirihu (taj Univerzitet je inače završio Ajnštajn) je u julu 2009. na osnovu Levijeve distribucije predvideo pad berze u Šangaju za 25%. Smejali su mu se, ali kad se završilo,oni koji su ga poslušali su imali 25% više novca u džepu.
Kvarkovi su inače elementarne čestice koje su sastavni deo hadrona (najpoznatiji hadroni su nukleoni - protoni i neutroni), i izučavaju se u kvantnoj hromodinamici. |
|
 | |
Slovenac1 VIP

Broj poruka: 2171 Localisation: Ljubljana Points: 5338 Datum upisa: 04.01.2008
 | Naslov: Re: Levijeva distribucija Sre 10 Avg - 23:34 | |
| | Dexiv :: | | Racunarko :: | Ekonofizicki modeli... Jel ti spadas u one "kvarkove" koji su bili uzrok prethodne svetske krize ili ti prvog talasa ove krize? |
Pa...Optuživali su fizičare da su generisali tu krizu, što je glupost. Kriza je bila klasicna subprime mortgage, i nije imala nikakve veze sa fizičarima. Ali je činjenica da npr. velike banke ili brokersko-analitičke kuće uglavnom angažuju fizičare za analize, a znaju i zašto. Didije Sorne sa Politehnikuma u Cirihu (taj Univerzitet je inače završio Ajnštajn) je u julu 2009. na osnovu Levijeve distribucije predvideo pad berze u Šangaju za 25%. Smejali su mu se, ali kad se završilo,oni koji su ga poslušali su imali 25% više novca u džepu.
Kvarkovi su inače elementarne čestice koje su sastavni deo hadrona (najpoznatiji hadroni su nukleoni - protoni i neutroni), i izučavaju se u kvantnoj hromodinamici. |
Ok, i šta sad kaže Levijeva distribucija? |
|
 | |
Racunarko VIP

Broj poruka: 394 Godina: 33 Localisation: Beograd Points: 1813 Datum upisa: 22.06.2010
 | Naslov: Re: Levijeva distribucija Sre 10 Avg - 23:38 | |
| | Dexiv :: | | Racunarko :: | Ekonofizicki modeli... Jel ti spadas u one "kvarkove" koji su bili uzrok prethodne svetske krize ili ti prvog talasa ove krize? |
Uh, uh. Znam sta su kvarkovi i u fizici i u ekonomiji. Drago mi je da si obrazovan, ali nisi bas jedini. Inace znam nekoliko fizicara koji se bave bas tim cime si rekao i to bas u Svajcarskoj. I znam da nisu fizicari krivi. Nemoj da se ljutis odmah. Moj post je bio malo vise sala nego zbilja. Mislim, a to sam i vise pota napisao, da sto se tice NIS-a, sve to treba staviti malo po strani. |
|
 | |
Dexiv Old member

| Naslov: Re: Levijeva distribucija Sre 10 Avg - 23:42 | |
| | Slovenac1 :: |
Imam utisak da pitaš ironično i u ljutini. Prvo, neću tako da diskutujem, a drugo, postavi konkretno pitanje. Levijeva distribucija se ne koristi baš za sve i svašta, i ovde uopšte nema primenu (na konkretan pad kome prisustvujemo). |
|
 | |
Dexiv Old member

| Naslov: Re: Levijeva distribucija Sre 10 Avg - 23:44 | |
| | Racunarko :: |
Uh, uh. Znam sta su kvarkovi i u fizici i u ekonomiji. Drago mi je da si obrazovan, ali nisi bas jedini. Inace znam nekoliko fizicara koji se bave bas tim cime si rekao i to bas u Svajcarskoj. I znam da nisu fizicari krivi. Nemoj da se ljutis odmah. Moj post je bio malo vise sala nego zbilja. Mislim, a to sam i vise pota napisao, da sto se tice NIS-a, sve to treba staviti malo po strani. |
Ne ljutim se, naravno. I shvatio sam kao šalu, ali sam odgovorio ozbiljno. :) |
|
 | |
Slovenac1 VIP

Broj poruka: 2171 Localisation: Ljubljana Points: 5338 Datum upisa: 04.01.2008
 | Naslov: Re: Levijeva distribucija Sre 10 Avg - 23:44 | |
| | Dexiv :: | | Slovenac1 :: |
Imam utisak da pitaš ironično i u ljutini. Prvo, neću tako da diskutujem, a drugo, postavi konkretno pitanje. Levijeva distribucija se ne koristi baš za sve i svašta, i ovde uopšte nema primenu (na konkretan pad kome prisustvujemo). |
Ne pitam sasvim ozbiljno, pojma nemam o fizici i vezi sa berzama. |
|
 | |
Dexiv Old member

| Naslov: Levijeva distribucija Sre 10 Avg - 23:51 | |
| | Slovenac1 :: | | Dexiv :: | | Slovenac1 :: |
Ne pitam sasvim ozbiljno, pojma nemam o fizici i vezi sa berzama. |
Levijeva distribucija se koristi i na finansijskim tržištima, jer je kontinualna distribucija verovatnoće za tzv. nenegativne promenljive. Prosto, može da u velikoj meri računa profit zbog svojih empirijskih osobina. Ali baš ovde nema mnogo primene (na ovaj džumbus). |
|
 | |
Momir Member

Broj poruka: 458 Points: 1385 Datum upisa: 06.12.2008
 | Naslov: Re: Levijeva distribucija Čet 11 Avg - 1:16 | |
| | Dexiv :: |
... a to su ekonofizički modeli. Nema tu magije, samo znanja. |
Ekono... šta? Ako bi objasno taj pojam. Stvarno ga prvi put čujem? Možda je pogrešno napisan ili ? Ako može neki link? |
|
 | |
Dexiv Old member

| Naslov: Re: Levijeva distribucija Čet 11 Avg - 14:08 | |
| | Momir :: |
Ekono... šta? Ako bi objasno taj pojam. Stvarno ga prvi put čujem? Možda je pogrešno napisan ili ? Ako može neki link? |
http://en.wikipedia.org/wiki/Econophysics
Nije pogrešno napisan. Osnivač ekonofizike je čuveni teorijski fizičar sa Univerziteta u Bostonu Prof. Eugene (Gene) Stanley, o tome je pisao i knjigu. Inače se bavi statističkom i kvantnom statističkom fizikom. |
|
 | |
l.morlang Just looking

Broj poruka: 24 Points: 63 Datum upisa: 10.08.2011
 | Naslov: Re: Levijeva distribucija Čet 11 Avg - 18:10 | |
| Da li se ovde neko bavio relativnom valuacijom? Pokušavam da napravim 'peer' grupu za neke kompanije listirane na BB, pa ako neko ima već nešto u tabelama - da li bi podelio sa ostalima? |
|
 | |
l.morlang Just looking

Broj poruka: 24 Points: 63 Datum upisa: 10.08.2011
 | Naslov: Re: Levijeva distribucija Pet 12 Avg - 18:33 | |
| | l.morlang :: | | Da li se ovde neko bavio relativnom valuacijom? Pokušavam da napravim 'peer' grupu za neke kompanije listirane na BB, pa ako neko ima već nešto u tabelama - da li bi podelio sa ostalima? |
Bilo koji input? Nije valjda da niko ne radi regionalnu komparaciju.
Evo jednog mog razmišljanja: East Capital-ov prvi čovek piše na njihovom sajtu svoja zapažanja o svim tržištima i smatram da oni, kao najveći igrač na našem tržištu, određuju sentiment. Dakle, pitanje je semantike - kad on počne pisati kako su "valuacije atraktivne" u CEE onda je to najbolji znak da se sentiment menja. Oni (a i ostali strani fondovi) voze ovo tržište i "šminkaju" svoja portfolija. Kada njihovi fund menadžeri "odluče" da je CEE atraktivan - onda će i biti... za sada smo u zapećku. |
|
 | |
|