BELEX Club
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemPortalliEventsPublicationsČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi
Delite | 
 

 Ko će da pravi PARE od vetra?

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2
AutorPoruka
MORNAR
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 508
Points : 1478
Datum upisa : 28.01.2010

PočaljiNaslov: Re: Ko će da pravi PARE od vetra?   2/11/2016, 10:04

Kina "oduvala" EU, brojevi enormno veliki
Brisel -- Kina je pretekla EU i postala najveći region u svetu po proizvodnji energije vetra, zahvaljujući enormno velikom broju instaliranih vetroturbina prošle godine.
Nazad na vrh Ići dole
Kobe Bryant
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 2748
Godina : 41
Localisation : N.BGD
Points : 5040
Datum upisa : 22.05.2007

PočaljiNaslov: Re: Ko će da pravi PARE od vetra?   6/1/2016, 20:32

Nemačka ograničava donacije za proizvodnju struje iz alternativnih izvora.

Struja sve jeftinija na berzi a potrošaći i dalje plaćaju kroz donacije skupo struju.
Zato će donacije za alternativne izvore el. energije biti ograničene.

_________________
Najviše volim zakone koji nemaju kaznene odredbe, ti su najbolji!
Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
avatar

Broj poruka : 1570
Points : 4486
Datum upisa : 06.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ko će da pravi PARE od vetra?   7/5/2016, 00:52

Vlada je prošlog meseca usvojila sve podzakonske akte za obnovljive izvore energije čime je ta oblast usklađena s evropskim standardima. Samo energija vetra doneće zemlji gotovo milijardu evra investicija. Investitori gradnju vetroparkova najavljuju krajem ove i 2017. godine.

Od prošlog novembra, kod Kule se već vrte tri vetroturbine italijansko-srpske kompanije "MK Fintel vind", a takva slika farmi vetroparkova u Srbiji biće već za dve-tri godine.

Vlada je za struju iz vetra odobrila kvotu od 500 megavata i time dala zeleno svetlo za gradnju pet vetroparkova: "Čibuk" kod Kovina, Kovačica, Alibunar, Plandište i vetropark u okolini Vršca.

"Nadamo se da ćemo do decembra zatvoriti ugovore sa bankama, onda ćemo potpisati ugovore sa izvođačima radova, firmama koje će raditi građevinske i elektrotehničke radove, graditi dalekovod i priključna postrojenja i da ćemo u martu početi sa velikim radovima na ovom vetroparku, koji je i najveći u Srbiji", ističe direktor "Kontinental vind Srbija" i predstavnik Srpskog udruženja za vetar Ana Brnabić.

Vetropark "Kovačica" nalazi se u Kovačici, ima 104,5 megavata. Ima građevinsku dozvolu i pripremljeni status povlašćenog proizvođača električne energije dobijen od Ministarstva energetike.

"Mi smo trenutno u postupku zatvaranja finansijske konstrukcije sa međunarodnim finansijskim istitucijama, gde očekujemo da se taj posao završi do kraja ove godine i da najkasnije do kraja ove godine ili početkom sledeće počnemo sa izgradnjom", navodi direktor projekta Vetropark "Kovačica" Miloš Colić.

Iz Vetroparka "Alibunar" ističu da je usvajanje uredbi od ogromnog značaja za nastavak projekta.

"Dozvole imamo već dve godine dok privremene statuse imamo više od godinu dana i usvajanje ovih uredbi je od ogromnog značaja za nas kao kompaniju da bismo nastavili razvoj projekta i konačno počeli izgradnju", ističe Danijela Isailović.

Oko milijardu evra investicija iz energije vetra dolaze iz američkog, izraelskog, belgijskog, ruskog, italijanskog, ali i domaćeg kapitala.

"Sada ćemo tek videti bum i za naše građevinske firme i za elektroenergetske firme, transportne firme, finansijski sektor. Fabrika za turbine u Subotici, 'Simensova' fabrika proizvodi za većinu turbine, tako da će veliki deo ove opreme biti proizveden u Subotici", ističe Ana Brnabić.

Za investicije u vetar nema direktnih subvencija, ali EPS je u obavezi da od investitora 12 godina otkupljuje struju po povlašćenim, takozvanim fidin tarifama. Nove kvote za zelene kilovate iz vetra očekuju se tek posle 2020. godine.

_________________
“Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
Nazad na vrh Ići dole
Ars Vivendi
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 2129
Points : 6353
Datum upisa : 21.01.2009

PočaljiNaslov: Re: Ko će da pravi PARE od vetra?   10/3/2016, 18:07

Vetropark La pikolina kompanije MK Fintel Vind u čiju je izgradnju uloženo oko 10 miliona evra, danas je pušten u rad u mestu Zagajica kod Vršca. Očekivana proizvodnja na godišnjem nivou je oko 20 gigavat sati, što je dovoljno energije za oko 5.500 domaćinstava.

La Pikolina je drugi vetropark kompanije MK Fintel Vind, a prvi u južnom Banatu. Čine ga dve vetrenjače ukupne snage 6,6 megavati, a na njihovom održavanju zapošljena su trojica radnika.

MK Fintel Vind je zajedničko preduzeće italijanske kompanije Fintel Energia Spa i MK Grupe i predstavlja najvećeg privatnog proizvođača električne energije u Srbiji.

_________________
Prazan listić nije stav!
Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe!
Nazad na vrh Ići dole
FatCat
Member
Member
avatar

Broj poruka : 465
Points : 1101
Datum upisa : 14.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ko će da pravi PARE od vetra?   12/15/2016, 23:22

Obnovljivi izvori su skupi i to će Srbija osetiti!!!

Obnovljivi izvori električne energije ne mogu biti alternativna klasičnoj proizvodnji, jer je tako proizvedena struja skupa, što će osetiti i potrošači u Srbiji.

To je na konferenciji „Ekonomist Svet u 2017.“ izjavio direktor sektora za strategiju u Elektroprivredi Srbije Aleksandar Jakovljević, dodajući da će glavni oslonac u proizvodnji struje u Srbiji i narednih godina biti ugalj i hidroelektrane.

„Država je napravila strategiju za povećanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora, ali oni ne mogu da budu alternativa termoelektranama i uglju“, rekao je Jakovljević.

„Evropska unija je zbog borbe sa klimatskim promenama Trećim energetskim paketom predvidela da se 20 odsto električne energije proizvede iz obnovljivih izvora, ali to donosi nove probleme jer je skupa tako proizvedena struja“, rekao je Jakovljević i dodao da će to osetiti i potrošači u Srbiji.

Proizvođači električne energije u Danskoj, prema njegovim rečima, dobijaju nadoknadu koja je po kilovatu veća od cene struje, a u Srbiji je ona 0,093 dinara po kilovatu.

„Eksplozija“ broja elektrana na obnovljive izvore utiče na pad veleprodajnih cena struje zbog čega su smanjeni prihodi čak i velikih energetskih kompanija i otežane investicije. Sada su potrebni podsticaji za gradnju svih kapaciteta za proizvodnju struje i EU planira subvencije kako bi obezbedila sigurnost snabdevanja potrošača“, rekao je Jakovljević.

Prema njegovim rečima, Srbija narednih godina neće imati većih problema u stabilnom snabdevanju potrošača strujom. Jakovljević je najavio da će do 2025. godine investicije u taj sektor biti 4,5 milijardi evra.

Savetnik direktora Srbijagasa Dragiša Martinović istakao je da bi Srbija za dve nedelje trebalo da okonča pregovore sa Gaspromom o proširenju skladišta gasa u Banatskom dvoru.

„Centralna i južna Evropa će se za dve godine suočiti sa novim problemom, a to je da ističe ugovor Gasproma sa Ukrajinom o transportu gasa preko te zemlje. „Ukoliko se gas, za dve godine, ne bude transportovao preko Ukrajine, ni Mađarska neće imati dovoljno gasa za svoje potrebe“, rekao je Martinović.

On je dodao da su cene gasa u Srbiji niže od prosečnih na evropskim tržištima i da se u januaru naredne godine očekuje da bude 158 dolara za 1.000 kubnih metara, dok su prosečene na evroskim tržištima oko 180 dolara. „To je razlog zašto se u Srbiji ne pojavljuju nove kompanije koje bi ponudile jeftiniji gas nego što je sada“, rekao je Martinović.

_________________
Dinkić: Drugačije bi sve bilo da sam bio premijer !!
Nazad na vrh Ići dole
Tenerife
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 666
Points : 2257
Datum upisa : 02.10.2013

PočaljiNaslov: Re: Ko će da pravi PARE od vetra?   1/13/2017, 00:55

Ko je Ana Brnabić?

Ana Brnabić je diplomirala u oblasti marketinga na Hull univerzitetu u Engleskoj. Izvršna je direktorka Peksim fondacije u poslednjih pet godina. Prema podacima Agencije za privredne registre, ona je i direktorka kompanije "Continental Wind Serbia", koja investira u vetropark u Kovinu u vrednosti od nekoliko stotina miliona evra. Pre nje na tom mestu se do 2013. nalazila sestra Kori Udovički - Lidija Zumle Udovički, čije je suprug Mark Krendal, suvlasnik američke centrale te američke firme. Brnabićeva je jedan od osnivača konsultantske firme "Development Consulting Group", a radila je i kao ekspert u USAID. Od 2007. bila je i savetnica direktora Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Brnabićeva nije odgovarala na poruke Danasa da li je tačno da je prihvatila tu funkciju.

_________________
Folk je narod, turbo je sistem ubrizgavanja goriva
pod pritiskom u cilindar motora sa unutrašnjim sagorevanjem

Turbo folk je gorenje naroda, svako pospešivanje tog sagorevanja
je turbo folk, razbuktavanje najnižih strasti kod homo sapiensa

Glasački listić koji omogućuje svakoj budali da ga ispravno popuni je turbo folk
Nazad na vrh Ići dole
Cicija
Our family
Our  family
avatar

Broj poruka : 236
Points : 581
Datum upisa : 10.01.2008

PočaljiNaslov: Re: Ko će da pravi PARE od vetra?   9/12/2017, 19:59

UniCredit Banka Srbija i Electrawinds Mali WF d.o.o, domaća kompanija u stopostotnom vlasništvu belgijske kompanije Elicio NV, potpisali su ugovor o dugoročnom finansiranju u ukupnom iznosu od 9,8 miliona evra za razvoj, izgradnju i poslovanje vetroparka Malibunar. Izgradnja vetroparka je započeta u novembru 2016. godine. Nakon detaljne analize regulatornih, pravnih i tehničkih aspekata, kao i osiguranja, 31. avgusta je puštena prva tranša kredita u iznosu od 3,2 miliona evra.

UniCredit Banka Srbija je jedini kreditor na Projektu, a sredstva su obezbeđena iz kreditne linije Fonda „Green for Growth“ (GGF). Finansiranje je dopunjeno kratkoročnim finansiranjem PDV-a i Hedžing Sporazumom o zaštiti od drugih rizika.

Ukupna vrednost investicije u vetroelektranu Malibunar, u Južnom Banatu, iznosi oko 14 miliona evra. Vetropark će se sastojati odi 4 vetroturbine Senvion MM 100 ukupnog instaliranog kapaciteta od 8 megavata. Procenjuje se da će, nakon završetka izgradnje, Malibunar proizvoditi električnu energiju od 25 gigavat sati na godišnjem nivou i snabdevati oko 7.200 domaćinstava električnom energijom. Istovremeno, ovaj projekat će doprineti smanjenju emisije ugljen-dioksida od 15.800 tona godišnje.
Nazad na vrh Ići dole
Momir
Old member
Old member
avatar

Broj poruka : 1570
Points : 4486
Datum upisa : 06.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Ko će da pravi PARE od vetra?   10/18/2017, 17:28

Citat ::
Vetropark Malibunar, koji se sastoji od četiri turbine, ukupnog kapaciteta osam megavata, pušten je u rad.

Očekivana proizvodnja vetroelektrane je 25 GWh godišnje, što će biti dovoljno za snabdevanje 7.200 domaćinstava, čime će istovremeno emisija ugljen-dioksida biti smanjena za oko 16.000 tona godišnje.

Vrednost investicije, koju je kompanija Elicio uložila u vetropark, je 14 miliona evra. Početak probnog rada planiran je za novembar, a rad u punom kapacitetu početkom sledeće godine.

Uporedo s vetroparkom Malibunar, od 2010. se radi na izgradnji vetroparka Alibunar, koji će imati 21 turbinu sa ukupnim kapacitetom od 42 megavata, a vrednost inveticije je 80 miliona evra.


Пословно име: ELICIO
Матични број: 0552.775.977
Земља: Белгија
Тип: Члан
Удео: 100 %

Уписани новчани капитал
570.000 RSD

_________________
“Cash combined with courage in a crisis is priceless.”
Nazad na vrh Ići dole
 
Ko će da pravi PARE od vetra?
Nazad na vrh 
Strana 2 od 2Idi na stranu : Prethodni  1, 2
 Similar topics
-
» autohop.rs - uskoci u privatni auto i odvezi se za male pare gde zelis

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: AKCIJE NISA - NIIS I ENERGETIKA SRBIJE-
Skoči na: