BELEX Club
BELEX Club

Ekonomski Forum
 
PrijemPortalliEventsPublicationsČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi
Delite | 
 

 KO JE MIRKO CVETKOVIĆ ?

Ići dole 
AutorPoruka
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
avatar

Broj poruka : 5265
Localisation : Centar grada
Points : 6518
Datum upisa : 21.05.2007

PočaljiNaslov: KO JE MIRKO CVETKOVIĆ ?    Pon 13 Dec - 20:27

Dokumenti do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo NUNS-a pretraživanjem imovine funkcionera u Srbiji, pokazuju da je aktuelni predsednik Vlade Srbije, Mirko Cvetković, sem liste preduzeća koje je prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, u bližoj prošlosti imao još firmi u svom vlasništvu.

Dokumenti pokazuju da je Mirko Cvetković 2005. godine zajedno sa Vladislavom Tamburkovskim i profesorom Stipom Lovretom, u Beogradu osnovao privatnu konsultantsku firmu pod nazivom BRG doo.

Firma je registrovana na adresi Kralja Milana 34, sa osnivačkim kapitalom od 500 evra, u kojoj su po četvrtinu udela imali Cvetković (lični dokument Cvetković) i Tamburkovski (lični dokument Tamburkovski), a polovinu Lovreta (lični dokument Lovreta).

Ta firma danas više ne posluje i zatvorena je krajem 2008.godine, u vreme kada je Cvetković već mesecima bio predsednik Vlade Srbije.

Bugarin Vladislav Tamburkovski bio poznati stečajni upravnik u Makedoniji (izvor: Utrinski vesnik)
Tamburkovski je prvih godina rada BRG-a bio i direktor ove firme, ali je u novembru 2007. godine, verovatno jer su po Makedoniji sudovi počeli da ga optužuju, a zatim osuđuju za privredni kriminal, smenjen sa funkcije zastupnika, a na njegovo mesto je imenovana izvesna Milica Avramović.

Međutim, sve do gašenja firme Tamburkovski je ostao vlasnik, zajedno sa Cvetkovićem i Lovretom. Istovremeno, Cvetković i Tamburkovski su bili ključni eskperti na poslu Agencije za privatizaciju i agencije Ces Mekon pod nazivom “Konsultantske usluge za izgradnju kapaciteta i operativnu podršku odeljenju Agencije za stečajne postupke” u 2005. godini.

Tamburkovski poznati stečajni upravnik
Tamburkovski je sredinom ove decenije u Makedoniji bio poznati ekonomski konsultant i predavač, stečajni upravnik u više makedonskih preduzeća kao što su topionica olova i cinka MHK “Zletovo” u Velesu i Export-Import banka u Skoplju. Međutim, u martu 2006.godine protiv njega su podnete prve krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja baš u slučaju topionice, da bi posle više sudskih postupaka ove godine završio sa četiri presude u odsustvu na ukupno deset godina i 6 meseci zatvora.

A šta je bio BRG?
Poštansko sanduče BRG-a u Kralja Milana 34 i danas svedoči o postojanju zajedničke firme Cvetkovića i Tamburkovskog.
Prema prvom osnivačkom ugovoru zajednička firma BRG se zvala “Belgrade Recovery Group”, međutim registratori Agencije za privredne registre su takav naziv odbili zbog sličnosti sa imenima drugih firmi, pa je u drugom pokušaju registracije firma preimenovana u “BRG”.

Do firme premijera Srbije i bugarskog konsultanta “BRG” danas nije bilo moguće doći, iako na poštanskom sandučetu na adresi Kralja Milana 34 još uvek stoji natpis, jer se ona od kraja 2008.godine nalazi u likvidaciji.


Firma je brisana iz registra, tj. zvanično je ugašena 15. oktobra 2008. godine, a u tom trenutku Cvetković je mesecima na mestu premijera Srbije, a Tamburkovski već godinu dana zvanično na međunarodnoj poternici, iako ga traže od 2006. godine.

Cvetković je pre toga takođe bio visoki funkcioner Vlade Srbije na poziciji ministra finansija, od 15. maja 2007. godine, kada je Tamburkovski uveliko tražen. Interesantno je da su osnivači kompanije Cvetković, Tamburkovski i Lovreta, za posao likvidacije firme zadužili Budimira Mrdovića, domaćoj javnosti poznatog stečajnog upravnika, između ostalog i “Future plus”.

Profesor Stipe Lovreta, osnivač BRG-a, takođe danas radi za Vladu Srbije, kao savetnik ministra trgovine i usluga, Slobodana Milosavljevića. Prema mišljenjima ekonomskih eksperata BRG je služio kao “kofer” konsultantska firma, s obzirom da nikada nije ostvarivan preveliki promet preko te firme, a nije imao ni zaposlene. Na adresi gde je bila registrovana kompanija u ulici Kralja Milana 34, bila je svojevremeno registrovana i agencija za istraživanje tržišta i javnog mnjenja “Mecon”, koja je od 2006. godine pripojena “Ces Mekonu”. I “Mecon” i “Ces Mecon” su bili i ostali u vlasništvu Zvonimira Nikezića, dugogodišnjeg saradnika premijera Srbije, čiji sin Dušan Nikezić i danas savetuje predsednika Cvetkovića.

Sve kreće iz “Ces Mecona”
Upravo je “Ces Mecon” bio još jedna tačka spajanja Tamburkovskog i Cvetkovića, jer su njih dvojica zajedno bili ključni eksperti na projektu “Konsultantske usluge za izgradnju kapaciteta i operativnu podršku odeljenju Agencije za stečajne postupke” u 2005.godini, vrednog 253 hiljade evra. Tim lider na projektu bio je upravo Dušan Nikezić, koji je sa tadašnjim direktorom Agencije za privatizaciju Miodragom Đorđevićem zaključio ugovor na godinu dana o savetovanju Agencije kako da privatizuje firme u stečaju.

Prema dokumentu ugovora, Nikezić je lično od ovog posla trebalo da inkasira 25 hiljada vera, Tamburkovski 18 hiljada evra, a Cvetković 12 hiljada evra. Međutim, to nije bio jedini ugovor kojim je “Ces Mecon” tokom prethodnih nekoliko godina savetovao Agenciju za privatizaciju, a mediji su se već bavili time da je Cvetković od 2003. do 2004. godine u isto vreme bio direktor Agencije za privatizaciju i izvršni direktor “Ces Mecona”.

Prema pregledu realizovanih uplata od 2002. do 2009. godine, koju je Agencija za privatizaciju dostavila CINS-u, “Ces Mekon” je na ubedljivom drugom mestu prema ukupno realizovanom iznosu, jer je savetujući Agenciju u tih osam godina kroz 14 ugovora ukupno inkasirao preko 515 miliona dinara (što je u nekoj apsolutnoj vrednosti oko 5,7 mliona evra proteklih godina). Više od “Ces Mecona” je, radeći sa Agencijom, zaradila samo konsultantska kuća “Morgan and Stanley”, koja je za posredovanje u prodaji duvanske industrije samo tokom 2003. godine zaradila 677 miliona dinara. “Ces Mecon” je prema godišnjim pregledima uvek bio u vrhu lestvice, pa je tako 2009. godine od svih konsultanata najviše zaradio, nešto manje od 60 miliona dinara.

Za razliku od “Morgan and Stanley”, koji su bili angažovani samo jednokratno, “Ces Mecon” je, pored toga što šalje fakture sa najviše cifara, i višegodišnji konsultant.


_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
Boranija
Old member
Old member
avatar

Broj poruka : 1660
Points : 4965
Datum upisa : 25.07.2010

PočaljiNaslov: Re: KO JE MIRKO CVETKOVIĆ ?    Pon 13 Dec - 23:34

Valjda će i ovde da hapse ko u Hrvatskoj!
Arrow
Nazad na vrh Ići dole
MarkoJTD
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 1149
Godina : 30
Points : 3618
Datum upisa : 19.10.2009

PočaljiNaslov: Re: KO JE MIRKO CVETKOVIĆ ?    Pon 13 Dec - 23:36

Taman ce ga sad lepo razresiti duznosti u vladi... i u aps :)
Nazad na vrh Ići dole
Friz
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 1665
Godina : 48
Points : 2920
Datum upisa : 16.12.2007

PočaljiNaslov: Re: KO JE MIRKO CVETKOVIĆ ?    Uto 14 Dec - 8:26

Sad postaje jasno zašto svi ti "tajkuni" nikada ne nastradaju...
svi se oni jako dobro poznaju iz ranijeg života i rade za isti cilj!

Kada neko od njih "zaluta" u politiku (i Beko je nekada bio ministar, kao i Danko Djunić, Mišković...) oni nisu tu iz ideoloških razloga, ne - oni su tu samo da bi lakše ostvarili svoje ciljeve.
Šta će biti s državom i kako mi živimo, njih nikada nije ni zanimalo...

_________________
All we need is love
Nazad na vrh Ići dole
Limited011
Old member
Old member
avatar

Broj poruka : 1535
Points : 4243
Datum upisa : 07.05.2009

PočaljiNaslov: Re: KO JE MIRKO CVETKOVIĆ ?    Sre 20 Jul - 3:30

Kombinat Takovo pre sedam godina, kada ga je kupio Drašković, zapošljavao 4.280 radnika a sada ih je manje od 1.000 i podsetio da se tada pričalo da će biti minimalnog otpuštanja.

Kompanija „Takovo“ je prodata pod čudnim okolnostima, niskoj ceni od oko tri miliona dolara, iako je procena nezavisne agencije bila da vredi oko 65 miliona dolara.

Ovaj sindikalac dodaje i da "hitna intervencija Vlade mora da usledi i zato što su sadašnji članovi Vlade Srbije 2003. učestvovali u prodaji Takova kompaniji Svislajon".

"Premijer Mirko Cvetković tada je bio direktor Agencije za privatizaciju, preko koje je prodato Takovo, potpredsednik Vlade Božidar Đelić postao je predsednik Upravnog odbora Takova čim je 2003. privatizovano. Sadašnji pomoćnik ministra za energetiku, Milutin Prodanović, u to vreme i predsednik Skupštine opštine Gornji Milanovac, bio je predsednik tenderske komisije za prodaju Takova.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=07&dd=20&nav_id=526547
Nazad na vrh Ići dole
Sneki
Beli Mag
Beli Mag
avatar

Broj poruka : 5265
Localisation : Centar grada
Points : 6518
Datum upisa : 21.05.2007

PočaljiNaslov: Re: KO JE MIRKO CVETKOVIĆ ?    Sre 20 Jul - 12:29

Mora već jednom neko iz vlasti da bude uhapšen! Da progovori i da dobije status "zaštičenog svedoka" !
Nema nam napretka dok ne razgrnemo bandu!
Hrvati su na dobrom putu = Sanader neće skoro iz zatvora, a i cela ekipa e da zaglavi zatvor!
Tako se to radi!!

_________________
Kupite akcije, uzmite pilule za spavanje, spavajte i kada se probudite bićete bogati...
Nazad na vrh Ići dole
BBrroo
VIP
VIP


Broj poruka : 580
Points : 1848
Datum upisa : 09.03.2010

PočaljiNaslov: Re: KO JE MIRKO CVETKOVIĆ ?    Sre 20 Jul - 16:00

@Sneki ::
Mora već jednom neko iz vlasti da bude uhapšen! Da progovori i da dobije status "zaštičenog svedoka" !
Nema nam napretka dok ne razgrnemo bandu!
Hrvati su na dobrom putu = Sanader neće skoro iz zatvora, a i cela ekipa e da zaglavi zatvor!
Tako se to radi!!

Imaju u vidu koliko su Hrvati ispred nas,
onda tajming - pred ulazak Hrvatske u EU.

Ovde, na sadasnjem nivo izgradjenosti institucija i pravne drzave,
stvari se desavaju samo kada
tikva pukne napola, odnosno dve grupe iz istog tabora se posvadjaju.
Seti se kako je pala vlada kada su se G17 i DS zakacili,
seti se koji je nivo svadje bio izmedju Djelica i Dinkica.

Nazad na vrh Ići dole
Pera Zdera
VIP
VIP


Broj poruka : 155
Points : 557
Datum upisa : 29.01.2011

PočaljiNaslov: Re: KO JE MIRKO CVETKOVIĆ ?    Ned 24 Jul - 10:28

Zaboravljena tema u vezi sa Autorskom agencijom.

www.magazin-tabloid.com/casopis/index.php?id=06&br=197&cl=07

Premijer Cegeruša

Mirko Cvetković je karijeru započeo u Zaječaru, kao finansijski inspektor. Komšije i saradnici iz tog vremena ga pamte po nadimku Cegeruša, jer je iz obilaska prodavnica odlazio kući noseći pune cegere raznog bakaluka.

Pošto bi provijant iskipovao u špajzu Mirko bi odlazio u SDK da preda izveštaje. U celoj karijeri on nije podneo ni jednu jedinu značajniju prijavu, jer što je prekršaj bio veći, to bi ceger bio puniji.


www.youtube.com/watch?v=gWf_NCOPkoI

www.srbijanet.rs/vesti/vesti-iz-zemlje/38562-novinari-politike-podneli-prijavu-protiv-cvetkovica.html

www.alo.rs/politika/22993/Cvetkovic_opet_muti
Nazad na vrh Ići dole
Rogy
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 517
Points : 2119
Datum upisa : 10.09.2009

PočaljiNaslov: Re: KO JE MIRKO CVETKOVIĆ ?    Ned 24 Jul - 10:56

Pero odličan info. 84

_________________
.
Nazad na vrh Ići dole
Pera Zdera
VIP
VIP


Broj poruka : 155
Points : 557
Datum upisa : 29.01.2011

PočaljiNaslov: Re: KO JE MIRKO CVETKOVIĆ ?    Čet 4 Avg - 20:53Bas su se navrzali na Mirka ovih dana.

www.alo.rs/politika/38671/Gori_Kosovo_al_gori_i_Mirko

www.magazin-tabloid.com/casopis/index.php?id=06&br=238&cl=41
Nazad na vrh Ići dole
Maca
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 1688
Godina : 41
Localisation : Sombor
Points : 4690
Datum upisa : 28.05.2007

PočaljiNaslov: Re: KO JE MIRKO CVETKOVIĆ ?    Ned 2 Okt - 9:50

Cvetković nas je zadužio 5,7 milijardi evra

Kabinet Mirka Cvetkovića će verovatno ući u istoriju kao Vlada koja je najviše zadužila građane Srbije. Ako se saberu svi dugovi, zajedno sa milijardom dolara za koliko je Vlada nedavno prodala državne obveznice, za tačno tri godine smo pozajmili 5,7 milijardi evra. Najveći deo je potrošen na plate i penzije, dok na vidljive projekte, prema gruboj računici, nije otišla ni trećina zajma.
Ukupan javni dug na početku mandata 2008. je iznosio 8,7 milijardi evra. Danas je nešto iznad 14 milijardi, a samo u ovoj godini država je zadužila građane Srbije za oko dve milijarde evra.

Sa 29,2 odsto bruto društvenog proizvoda u 2008, dug se povećao na 42 procenata na kraju 2010, odnosno na trenutnih 43,1 odsto.

Srbija ne spada u red visoko zaduženih zemalja, ali javni dug više ne sme da raste, upozoravaju iz Narodne banke Srbije. Uz najnoviju milijardu dolara, pozamljenu kroz desetogodišnje obveznice, dug će biti tek nešto ispod dozvoljene granice.

Nazad na vrh Ići dole
Pera Zdera
VIP
VIP


Broj poruka : 155
Points : 557
Datum upisa : 29.01.2011

PočaljiNaslov: Re: KO JE MIRKO CVETKOVIĆ ?    Sre 14 Dec - 3:31

Uskoro TRI ODSTO:

“Svi muzički uređaji, kompjuterske komponente, ali i druga tehnička roba koja u sebi sadrži audio-plejere ili fleš memorije, uključujuči mobilne telefone, moderne veš mašine, frižidere ili šporete, uskoro će poskupeti za oko tri odsto!”

www.mondo.rs/s227261/Info/Ekonomija/Muzicki_dinar_na_frizidere.html

Razlog što će svi muzički uređaji, kompjuterske komponente, ali i druga tehnička roba koja u sebi sadrži audio-plejere ili fleš memorije, uključujuči mobilne telefone, moderne veš mašine, frižidere ili šporete, uskoro poskupeti za oko tri odsto je:


08.12.2009. Citat:
“…neki čovek običnog imena, a neobičnog prezimena - Aleksandar Cvetković. Osnovano sumnjamo da je reč o sinu premijera Mirka Cvetkovića.
Zašto je ova firma važna? Zato što se 2007. godine osniva druga agencija, organizacija koja se zove – Prava interpretatora tzv. PI firma, koja kod Zavoda za zaštitu intelektualne svojine dobija dozvolu, odnosno licencu da ona vrši naplatu pravo za interpretatora. Razlika je jedna. Ova organizacija ne naplaćuje samo pravo za interpretatore koji su izdali muzički CD, nego i za sve ostalo i za pantomimičare, da sad nekog ne uvredim, razne su tu organizacije došle.
Međutim, ta organizacija, s obzirom da je reč o novoj organizaciji koja nema nikakvu infrastrukturu, ona u svoj osnivački akt, dozvolite da vam pročitam, ubacuje jednu krajnje čudnu stvar. Ovo je citat iz statuta te organizacije, član 43. - za obavljanje stručnih administrativnih, tehničkih i drugih poslova u okviru delatnosti organizacije, angažuje se autorska agencija za Srbiju, bivša Jugoslovenska autorska agencija. Firma Mirka Cvetkovića.”


Izvor: www.ldp.rs/ivan-andrić-o-predlogu-zakona-o-autorskim-i-srodnim-pravima.84.html?newsId=2512


www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=197&cl=07

www.srbijanet.rs/vesti/vesti-iz-zemlje/38562-novinari-politike-podneli-prijavu-protiv-cvetkovica.html

http://pretraga.apr.gov.rs/RepsisPublicSite/Public/Enterprise/Memebers.aspx?BusinessEntityId=1022645&RegistryCode=07002394&rnd=1022423147

Pavle Nikezić (sin Zvonka Nikezića – CES MECON i brat Dušana Nikazića www.alo.rs/vesti/36916/Sram_te_bilo_Mirko )

Aleksan Cvetković (sin Mirka Cvetkovića – CES MECON premijera)

Nazad na vrh Ići dole
Maca
VIP
VIP
avatar

Broj poruka : 1688
Godina : 41
Localisation : Sombor
Points : 4690
Datum upisa : 28.05.2007

PočaljiNaslov: Re: KO JE MIRKO CVETKOVIĆ ?    Uto 27 Nov - 19:25

Ako ima pravde, makar bila selektivna i delimicna, ovaj lik bi morao da zaglavi zatvor, radio je u CES Mekonu, odakle je otisao za premijera, bio i ministar finasija u isto vreme, a sina svog gazde u CES Mekonu angazovao za sevetnika glede privatizacija....
Pa malo je mnogo...
ajkula

_________________
Prestani da mrziš ako do sebe držiš !
Nazad na vrh Ići dole
 
KO JE MIRKO CVETKOVIĆ ?
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: Arhiva Belex Cluba-
Skoči na: