Povraćaj imovine u punoj vrednosti je slom za Srbiju
BEOGRAD - Ako Ustavni sud kaže da je zakon o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednica ustavan, onda opšti zakon koji bismo doneli mora ići sa tri modela: povraćaj imovine mora biti naturalan, kad to ne može, mora biti zamenske restitucije kroz drugu imovinu, a ako nisu moguće prethodne dve varijante, primeniće se princip pune tržišne vrednosti. Ako bude tako, stvara se osnov za finansijski slom Srbije, kaže za „Blic“ Slobodan Ilić, državni sekretar u Ministarstvu finansija i prvi čovek radne grupe za vraćanje imovine.
•Dobro, zašto kod nas sve to traje užasno dugo?
- Nismo mi odgovorni za to, već tvorci tzv. nacrta zakona o denacionalizaciji i autori zakona kojim je propisano vraćanje imovine crkvama i verskim zajednicama, koji se sada nalazi pred Ustavnim sudom i svi mi čekamo sada na tu odluku.
•Na koga konkretno mislite?
- Mislim na gospodina Milana Parivodića i još neke iz tog perioda. Tada je donet takav zakon o prijavljivanju i evidenciji oduzete imovine koji nije propisao nikakvu obavezu da se dostavi bilo kakav dokaz o imovini koja se potražuje. Dovoljno je bilo da kažete: ja sam Pera Perić i mom dedi je oduzeto 100 hektara zemlje na Vrškoj Čuki. Posledica toga je da od svih podnetih zahteva, više od 40 odsto nema nijedan dokaz uz podnetu prijavu. Taj zakon nije nalagao ni proveru dokaza, pa od ostalih 60 odsto više od polovine nema kompletirane papire.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/232723/Povracaj-imovine-u-punoj-vrednosti-je-slom-za-Srbiju