BELEX Club

Ekonomski Forum

PrijemPortalliFAQ - Često Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi
Delite | 

Da li staviti pare u fond ili na berzu?

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole 
AutorPoruka
Greta
VIP
VIP

Broj poruka: 1219
Datum upisa: 28.05.2007

PočaljiNaslov: Re: Da li staviti pare u fond ili na berzu?   Čet Feb 11, 2010 7:42 pm

Aritmeticar ::
Ja sam od 2007. ulagao nešto malo u jedan fond.

Najpre hvala im što je do 12. III 2009 (belex15 = 354.49) pad njihove IJ bio manji od pada belex-a.

To je tačno i mene je to "spaslo". Uspela sam da dobijem malo dodatnog vremena
i da izadjem kada je moj gubitak bio "samo" 30% i da onda brzo pobegnem u evre
(kurs je tada bio oko 75 din). Ako tako gledamo i ja bih trebala da im budem zahvalna!
Medjutim, ja stvari posmatram malo drugačije...To što se desilo 2007 nije imalo nikakve veze sa svetskom ekonomskom krizom, ona se dogodila tek godinu dana
kasnije i nju je zaista bilo teško (nemoguće) predvideti. Ali ovo što se desilo 2007,
to je isključivo naša lokalna priča, koja nema nikakve veze ni sa kime. U proleće 2007
(nepunih 6 meseci pre pada belexa) počinju da se otvaraju prvi fondovi, znači potpuno
loš tajming! Očigledno da prethodno niko nije istraživao srpsko tržište
novca i kapitala....oni su jednostavno došli otvorili fondove i rekli "sada je pravi momenat za ulaganje" (posle sam shvatila da to uvek govore :roll: i da je po njima svaki momenat dobar za ulaganje). Eto, ko im je poverovao izgubio je 30% svoga novca.
Zaista ne mislim da treba da im budem zahvalna što nisam izgubila 70 ili čak 100% jer moja namera nije ni bila da bilo šta izgubim, već da zaradim. Ulaganje u fond bi trebalo baš zato da bude atraktivno, jer se rizik svodi na neki minimu, pa zato zarada nije tako spektakularna kao kod direktnog ulaganja na berzu.

Fondovi su u Srbiju došli prerano i u potpuno pogrešnom momentu. Otuda moje nepoverenje i nezadovoljstvo fondovima. Smatram da su morali da prepoznaju da se radi o balonu i da je samo pitanje momenta kada će prenaduvani belex da pukne.
Nazad na vrh Ići dole
Dušan
VIP
VIP

Broj poruka: 5215
Datum upisa: 23.03.2008

PočaljiNaslov: Re: Da li staviti pare u fond ili na berzu?   Čet Feb 11, 2010 7:51 pm

Ako hoćeš minimalan rizik, onda ulažeš u fondove očuvanja vrednosti imovine a ne akcijske, tj. fondove rasta vrednosti imovine (iako su u stvari do sada kod nas bili fondovi pada vrednosti imovine :D ).

A retko ko će imati "spektakularnu" zaradu ulaganjem na berzi, bar ne dugoročno, i sve se tu vremenom niveliše na neki prosek. Opet zaboravljate da je ulaganje u fondove, pa i na berzu dugoročnog karaktera, i da se ovakvi padovi i krize ne dešavaju tako često.

Čak i da su prepoznali da se radi o balonu (a jesu, zato su i ulagali u MPC hartije tada, jer su samo njih smatrali podcenjenim u tom momentu, a likvidnost je bila tada zadovoljavajuća), oni su morali da imaju 65% u akcijama kakva god da su im predviđanja bila, jer ih zakon na to primorava. Kratko nam je pamćenje, mnogi od nas su isto tako ostali zakopani u MPC hartijama, koje su tek sa dolaskom krize postale nelikvidne. Pa i likvidnije hartije se ne mogu prodati u većim količinama, uz čast izuzecima.
Nazad na vrh Ići dole
Vladulns
VIP
VIP

Broj poruka: 813
Datum upisa: 02.09.2009

PočaljiNaslov: Re: Da li staviti pare u fond ili na berzu?   Čet Apr 01, 2010 4:33 pm

Танјуг
16:05
ИНВЕСТИЦИОНИ ФОНДОВИ БИЋЕ ПРИВЛАЧНИЈИ ОД ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ

БЕОГРАД – Смањењем рестриктивности монетарне политике и снижавањем референтне каматне стопе НБС, инвестициони фондови у Србији ће постати конкурентнији од штедње, а домаћи инвеститори моћи ће да рачунају и на улагање у хартије од вредности у иностранству, оценила је данас Групација друштава за управљање инвестиционим фондовима Привредне коморе Србије (ПКС).

У наредних годину дана, приноси на улагање у инвестиционе фондове могли би да буду између седам и 10 одсто, што је привлачније од камата на девизну штедњу код банака која се креће од три до пет одсто, речено је на састанку те Групације са новинарима у ПКС.

Председник Групације Милан Маринковић оценио је да је време кризе, слабљење динара и пад вредности акција омогућио неким инвеститорима да ојачају позиције на домаћем тржишту и заузму веће тржиште.

Маринковић је оценио да ће инвестициони фондови убудуће имати све боље и боље перформансе, напомињући да је највећи број фондова, у протеклом периоду, реструктурирао своје портфеље, тако да резултате очекују у следећих шест месеци.

За инвестиционе фондове је, према његовим речима, то био мукотрпан и озбиљан процес, тако да већи број њих има добру структуру портфолија са акцијама здравих компанија.

Саветник у Одбору за банкарство и осигурање ПКС Владимир Ђорђевић најавио је да ће посетиоци сајта Коморе ускоро моћи да виде страницу са 10 инвестиционих фондова, са свакодневним ажурирањем података о вредностима њихових инвестиционих јединица, са структуром улагања капитала.

Новина је што ће на сајту бити приказана структура до 10 највећих инвестиција фондова од прикупљеног капитала, било да су то инвестиције у акције предузећа или државне вредносне хартије, додао је Ђорђевић и указао да ће то бити добра прилика малим инвеститорима да улажу као институционални инвеститори.

У циљу повратка поверења у целокупно тржиште, као и у инвестиционе фондове, биће уведен нов показатељ - коефицијент ликвидности који ће показивати способност фонда да одговори потребама клијента, односно да прода акције из портфеља, наговестио је Ђорђевић.

Инвестициони фонд Комбанк инвест је први почео да инвестира капитал у квалитетне хартије од вредности у иностранству, захваљујући прошлогодишњој Уредби Владе Србије о инвестиционим фондовима.

Представник Комбанк инвеста Данило Вуксановић објаснио је да је један од разлога инвестирања у иностранству био пад вредности динара у односу на водеће западе валуте, напомињући да тај инвестициони фонд не улаже у региону, већ на берзама у Немачкој, Еуронеxт-у Паризу и Њујоршкој берзи.

Вуксановић је казао да су ефекти улагања Комбанк инвеста у иностранству "прилично позитивни" и навео да је просечни принос на капитал прошле године износио изнад 10 одсто.
Nazad na vrh Ići dole

Da li staviti pare u fond ili na berzu?

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Similar topics

-
» Basket 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
BELEX Club :: INVESTICIONI FONDOVI-